Jednym z tradycyjnie wielkanocnych dań, w naszej rodzinie, są faszerowane jajka. I nie są faszerowane metodą – w miejscu po żółtku jest jakaś masa. Farsz różni się nieco od dzisiejszego eksperymentu, ale który jest lepszy nie wiem, „no nie łiem”, jak mawia moja córka 😉
jajka faszerowane z ryżem śliwkowym – składniki
9 jajek, 2 łyżki zmielonych orzechów włoskich, 2 łyżka masła, 4 łyżki posiekanego szczypiorku, sól, pieprz;
ryż śliwkowy: 1 szklanka ryżu, 10 dag śliwek węgierek, szczypta tymianku, szczypta ostrej papryki w proszku, 1 łyżka oliwy, sól, 1 goździk
jajka faszerowane z ryżem śliwkowym – przepis
Ryż śliwkowy: opukany ryż wkładamy do wrzątku. Dodajemy umyte, bez pestek i w dodatku pokrojone w paski śliwki oraz resztę składników. Mieszamy to i gotujemy pod przykryciem na bardzo małym ogniu ok. 20 min.
Faszerowane jajka: 8 jajek gotujemy na twardo, studzimy, przekrawamy na połówki razem ze skorupkami i ostrożnie wyjmujemy z nich jajka. Siekamy, mieszamy z połową masła, surowym jajkiem, orzechami oraz połową szczypiorku. Przyprawiamy solą oraz pieprzem. Napełniamy skorupki masą. podsmażamy je na rozgrzanej reszcie masła, farszem do dołu.