pilaw hinduski

ostatnio braliśmy udział w restaurant week. Wybrałam restaurację Granat w Katowicach. W menu wegetariańskim był ormiański pilaw, pyszny. Odtwarzać restauracyjnych dań nie lubię, więc sięgnęłam do kuchni hinduskiej po najprostszy z prostych przepis. Do niego przygotowałam kormę z wątróbką, na którą przepis podam wkrótce.

kuchnia indyjska, pomidory, kumin, ryż,

pilaw z groszkiem i pieczarkami – składniki

  • 150 g ryżu basmati,
  • 250 ml wody,
  • szczypta nasion kminu,
  • szczypta mielonego kardamonu,
  • 1 laska cynamonu,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 mały pomidor,
  • 5 małych pieczarek,
  • 0,5 szkl. groszku,
  • sól,
  • 1 łyżka oleju

pilaw z groszkiem i pieczarkami – przepis

Ryż opłucz i namocz w zimnej wodzie na 20 minut. Na rozgrzany olej wrzuć przyprawy i zmiażdżony czosnek. Pomidora pokrój w plastry i dodaj go razem z pieczarkami do przypraw. Smaż razem 3 minuty. Osącz ryż i wsyp do pieczarek. Wlej wodę i od zawrzenia gotuj 12-15 minut nie mieszając, tylko potrząsając garnkiem. Po ugotowaniu można ryż spulchnić widelcem, ale należy to robić delikatnie, żeby nie połamać ryżu.

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.