nowa kuchnia polska

kura rosołowanowy autor, wydawca, ba nawet sponsorzy. część pomysłów z układu zachowana, np. jak powinna kuchnia wyglądać (pod względem ergonomicznym), jakie narzędzia są w niej potrzebne. przepisy za to zupełnie nowe i z lepszymi zdjęciami.

zapiekanka oszczędna wg Pani Rejentowej

  • gotowane mięso z rosołu, 
  • 1 por, 
  • 1 cebula, 
  • 2 jajka, 
  • 3 łyżki ostrego ketchupu, 
  • 2 kopiaste łyżki wędzonego boczku, 
  • olej, 
  • ulubione zioła, 
  • 8 średnich ziemniaków ugotowanych dzień wcześniej, 
  • po 1 łyżce mąki ziemniaczanej i pszennej, 
  • 1 szkl. utartego sera żółtego,
  • sól, pieprz

na oleju podsmażamy boczek, gdy się zrumieni wybieramy go łyżką cedzakową. na pozostały tłuszcz wrzucamy pokrojony w cienkie krążki por i w piórka cebulę i szklimy. potem dodajemy zmielone lub drobno pokrojone mięso, ketchup, oddzielone od żółtek białka, sól, pieprz i ulubione przyprawy. ziemniaki przeciskamy przez praskę i mieszamy z żółtkami, przyprawiamy. dzielimy na dwie nierówne części.
na dno wysmarowanego naczynia żaroodpornego układamy większą część ziemniaków, na to mięso i znowu ziemniaki. z wierzchu posypujemy skwarkami i startym serem. pieczemy ok. 30 min. w 180 st.C.

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *