finisz

akcja dyniowa prawie na ukończeniu. dynie, na szczęście, nie. a znaczne ochłodzenie w połączeniu z dzisiejszym eksperymentem spowodowało, że mam chęć zorganizować własną akcję. pomyślę nad tym jutro!

wołowina, dynia, potrawka, bazylia

duszona dynia z wołowiną

  • 0,5 kg wołowiny bez kości (można użyć tańszych kawałków mięsa, które wymagają dłuższego gotowania np. łaty wołowej), 
  • włoszczyzna, 
  • 1,5 l wody, 
  • 1 kg dyni, 
  • 3 cebule, 
  • olej, 
  • 0,5 kg pomidorów bez skórki, 
  • 2 łyżki liści bazylii, 
  • sól, pieprz

mięso włożyć do wody, zagotować i zszumować. dodać całe, obrane warzywa (bez dyni). gotować ok. 1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie. ugotowane mięso pokroić w kostkę (rosół zostawić, na warzywa znaleźć inne zastosowanie, bo tu już nie będą potrzebne). cebulę pokroić w plasterki i podsmażyć. dodać obraną i wydrążoną dynię pokrojoną w kostkę, smażyć ok. 5 min. do tego dodać pokrojone pomidory i mięso. podlać wywarem z gotowania mięsa, gotować następne 5 min., przyprawić solą i pieprzem, po czym posypać posiekaną bazylią.

festiwal dyni

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *