ta zupa zrobiona została tylko i wyłącznie dzięki temu, że porcelanowa stworzyła akcję kulinarną pn. „sposób na ogórkową”. mało jest potraw, do których wracam częściej niż raz na kilka miesięcy. w niedzielę nie ma tradycyjnego rosołu, schabowego lub rolad i deseru. więc i ogórkowa też występuje sporadycznie.
podawałam już kiedyś najzwyklejszy sposób na ogórkową, jak też eksperymentalną ze świeżych ogórków. dziś dzięki dodatkowi pulpetów bliżej jej było daniu jednogarnkowemu.
ogórkowa z pulpetami
- 1 kg kiszonych ogórków,
- 1 kg ziemniaków,
- 2 marchewki,
- pietruszka,
- kawałek selera,
- wywar drobiowy,
- pół torebki suszonego koperku,
- sól, pieprz
pulpety: 0,5 kg mięsa mielonego, jajko, 5 łyżek bułki tartej, sól, pieprz
włoszczyznę i ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, dodać do gorącego wywaru, którego powinno być więcej o ok. 5 cm, tak żeby zmieściły się pulpety. mięso wyrobić z jajkiem, bułką i przyprawami. lepić kulki wielkości orzechów włoskich i wkładać je na wrzątek. gotować ok. 30 min. ogórki zetrzeć na tarce ziemniaczanej lub zmiksować. wsypać suszony koperek, wlać starte ogórki, ewentualnie doprawić i zagotować.