papryka nadziewana chlebem

Czego już nie było w farszach do nadziewania warzyw – kasze, mięso, strączkowe, grzyby, sery, ich mieszanki. I myślałam, że raczej mnie nic już nie zaskoczy, a tu proszę w kuchni włoskiej znalazłam nadzienie z chleba. Przez dwa dni wahałam się, a pieczywo czerstwiało… Dodatek takich składników, jak oliwki, kapary i bazylia zupełnie zmieniają smak chleba.
Wybierając papryki do faszerowania wybieram zwykłe takie żółte rożki, są wg mnie zdecydowanie bardziej „paprykowe” od tych tradycyjnych.

papryka, psiankowane, faszerowane warzywa, kuchnia włoska,

papryka faszerowana – przepis

  • 1 kg papryki,
  • 8 kromek czerstwego chleba,
  • 100 g kaparów,
  • 100 g czarnych oliwek,
  • 3 pomidory,
  • 1 szklanka startego sera,
  • 8 filetów anchois,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 12 liści bazylii,
  • pół pęczka natki pietruszki,
  • 1 łyżka białego octu winnego,
  • sól, pieprz,
  • 0,5 szkl. oliwy

Chleb namocz przez 10 minut. Następnie odciśnij i rozdrobnij. Z papryk wytnij środki i gniazda nasienne. Oliwki i pomidory pokrój, czosnek posiekaj, natkę posiekaj. Dodaj je do chleba razem z kaparami, serem, bazylią i anchois. Przypraw, zalej 1/4 szkl. oliwy i octem, dobrze wymieszaj. Masą nafaszeruj papryki, które ustaw pionowo w naczyniu do zapiekania. Podlej 1/2 szkl. wody i resztą oliwy. Naczynie przykryj pokrywką i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 szt. C. Piecz 30 minut. Następnie zdejmij pokrywkę, polej wytworzonym sosem i piecz jeszcze 15 minut. Podawaj gorące.

Warzywa psiankowate 2016 Warzywa psiankowate 2016

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *