Nie do wszystkich przemawia surówka z owoców, ale już z dodaniem jabłka nie mają problemu. Proponuję czasem przełamać się i spróbować czegoś nowego. Tym bardziej, że np. owoce persymony (kaki, szaron) w tym roku są w sklepach w wyjątkowo atrakcyjnych cenach. Na tę sałatkę trafiłam na blogu Sto smaków i nieśmiało połączyłam ja z pieczonym kurczakiem nadziewanym kasztanami.
A jeśli kaki jest nadal dla was za egzotyczne, to polecam surówkę z jabłek i pomarańczy z chrzanem!
surówka z persymony
- 2–3 owoce kaki,
- 1 czerwona cebula,
- oliwa,
- ocet balsamiczny,
- sól i pieprz,
- świeża mięta (opcjonalnie)
Umyte owoce obierz i pokrój w plasterki. Piętki owoców i cebulę pokrój w drobną kostkę. Plasterki owoców ułóż dookoła talerza, środek wypełnij mieszaniną cebuli i kaki. Całość oprósz solą i pieprzem, polec oliwą i octem i ewentualnie posyp miętą.