sałatka szparagowo-fasolowa

miałam ochotę na sprawdzenie połączenia szparagów z rybą. co prawda nie miałam na myśli tuńczyka z puszki, ale konieczność zoptymalizowania czasu przygotowania kazała iść na kompromis – bardzo udany. przepis znaleziony na ugotuj.to

sałatka szparagowo-fasolowa

sałatka ze szparagów, tuńczyka i białej fasoli
0,5 kg białych szparagów, 2 puszki tuńczyka w sosie własnym – odsączonego z zalewy, 2 puszki białej fasoli, 1 czerwona cebula drobno pokrojona, 2 łyżki kaparów, 1 łyżka oliwy, 1 łyżka czerwonego octu winnego, 2 łyżki świeżego drobno pokrojonego lubczyku, sól, cukier, biały pieprz
obrane szparagi ugotować z solą i cukrem w wysokim garnku, związane w pęczek, tak by główki szparagów wystawały ponad powierzchnię wody. po wyjęciu z wrzątku przełożyć do miski z zimną wodą, by je ostudzić. pokroić w kilkucentymetrowe kawałki. dodać tuńczyka, fasolę, cebulę i kapary. przygotować sos: wymieszać oliwę, ocet i lubczyk i polać nim sałatkę.

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *