pieczeń drobiowa z cukinią

klopsy to bardzo wdzięczny temat obiadowy. O klopsie z jajkiem taty już kiedyś wspominałam, a sama podawałam przepisy na zupełnie inne wariacje, jak np. pieczeń z pistacjami czy klops z jabłkiem. Ta pieczeń powstała z potrzeby zagospodarowania kawałka cukinii, który jeszcze pozostał, więc jeśli cierpicie na cukiniową klęskę urodzaju, co się latem dość często zdarza, to spokojnie możecie w ten sposób choćby rozwiązać ten problem. Dodatkową zaletą tego dania jest to, że smakuje również na zimno, więc spokojnie można zabrać ze sobą taką pieczeń na wakacyjny piknik!

victorinox, lato, przepisy, kurczak, indyk,

pieczeń drobiowa z cukinią – składniki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego drobiowego,
  • 0,5 kg cukinii,
  • 1 szkl. kaszy manny,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki posiekanego świeżego tymianku,
  • 2 łyżki posiekanej świeżej mięty,
  • sól, biały pieprz

Cukinię zetrzyj na drobnych oczkach tarki jarzynowej. Wymieszaj z pozostałymi składnikami, dodaj zioła i przyprawy, odstaw na 15 minut. Przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki i piecz około godziny w 180 st. C. 15 minut przed końcem pieczenia wierzch pieczeni posmaruj ketchupem. Po wyjęciu z piekarnika odstaw pieczeń na 10 minut zanim zaczniesz ją kroić.

Zachowaj smak wakacji z Victorinox!

#MyVictorinox

Komentarze archiwalne

roza.roza2 musi smakować

romama91 bardzo fajny przepis

ekokosze pieczeni jeszcze nie widziałem z cukinii, dobre …

Gość *.pism.pl Czy kaszę trzeba przedtem ugotować?

janiolka Nie, kaszę wsypujemy suchą

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *