klopsy to bardzo wdzięczny temat obiadowy. O klopsie z jajkiem taty już kiedyś wspominałam, a sama podawałam przepisy na zupełnie inne wariacje, jak np. pieczeń z pistacjami czy klops z jabłkiem. Ta pieczeń powstała z potrzeby zagospodarowania kawałka cukinii, który jeszcze pozostał, więc jeśli cierpicie na cukiniową klęskę urodzaju, co się latem dość często zdarza, to spokojnie możecie w ten sposób choćby rozwiązać ten problem. Dodatkową zaletą tego dania jest to, że smakuje również na zimno, więc spokojnie można zabrać ze sobą taką pieczeń na wakacyjny piknik!
pieczeń drobiowa z cukinią – składniki:
- 0,5 kg mięsa mielonego drobiowego,
- 0,5 kg cukinii,
- 1 szkl. kaszy manny,
- 1 jajko,
- 2 łyżki posiekanego świeżego tymianku,
- 2 łyżki posiekanej świeżej mięty,
- sól, biały pieprz
Cukinię zetrzyj na drobnych oczkach tarki jarzynowej. Wymieszaj z pozostałymi składnikami, dodaj zioła i przyprawy, odstaw na 15 minut. Przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki i piecz około godziny w 180 st. C. 15 minut przed końcem pieczenia wierzch pieczeni posmaruj ketchupem. Po wyjęciu z piekarnika odstaw pieczeń na 10 minut zanim zaczniesz ją kroić.
#MyVictorinox
Komentarze archiwalne
roza.roza2 musi smakować
romama91 bardzo fajny przepis
ekokosze pieczeni jeszcze nie widziałem z cukinii, dobre …
Gość *.pism.pl Czy kaszę trzeba przedtem ugotować?
janiolka Nie, kaszę wsypujemy suchą