nie ma to jak w mięsnym zdać się na sprzedawczynię i poprosić ją o ładny kawałek szynki… na szczęście nikt w rodzinie nie walczy z tłuszczykiem na kanapce.
szynka pieczona z sokiem jabłkowym
1-1,5 kg szynki (choć może być też łopatka lub karkówka), 1 łyżka soli, 1 łyżeczka czarnego pieprzu, 1 łyżeczka potłuczonego lub grubo zmielonego jałowca, 1 szkl. soku jabłkowego
przyprawy wymieszać ze sobą i natrzeć mięso. pozostawić w takim stanie najlepiej na 24 godziny. dla nadania ładnego kształtu, mięso związać sznurkiem bawełnianym. na dno naczynia żaroodpornego wlać 1 szkl. soku, włożyć mięso i piec w 200 st.C. pod przykryciem ok. 2 godzin.
w wersji obiadowej sos powstały z pieczenia można lekko zagęścić. a w wersji kanapkowej wyjąć z sosu do ostudzenia.