może niebyt szybki obiad, ale bardzo smaczna odmiana pieczonego kurczaka.
kurczak z rozmarynem i warzywami
ok. 1 kg kurczaka pokrojonego na porcje, 25 dkg cebuli, 25 dkg marchwi, 30 dkg fasolki szparagowej, 6 ziemniaków, olej, 1,5 łyżki cukru, sól, po łyżeczce: rozmarynu, słodkiej papryki, suszonego czosnku, tymianku, oregano
kurczaka natrzeć solą i odstawić. ziemniaki pokroić w 2-3 cm kostkę, wymieszać z olejem i papryką, tymiankiem, czosnkiem i oregano. kurczaka zrumienić na oleju, zdjąć z patelni i obsypać rozmarynem. na pozostałym na patelni tłuszczu rozpuścić cukier nie mieszając. cebulę pokroić w piórka, fasolę w kawałki długości kostek ziemniaków, marchew w 1 cm plastry. warzywa dodać do karmelu i smażyć w nim ok. 5 minut. przełożyć na dno naczynia żaroodopornego, na to położyć na przemian kawałki kurczaka i ziemniaki. piec w 180 st. C 50-60 min.