postny żurek śliwkowo-grzybowy

skoro wczoraj podałam przepis na zakwas na żurek, to dziś przydałoby się pokazać, co z nim zrobić 😉

żur, żurek grzybowo-śliwkowy

żur z suszonymi śliwkami
0,5 l zakwasu na żurek, 1,5 l wywaru jarzynowego, 5 średnich ziemniaków, garść suszonych grzybów, 50 g suszonych śliwek, sól, pieprz
w gorącym wywarze jarzynowym ugotować grzyby. jeśli są całe to pokroić je w paski i włożyć z powrotem do wywaru. dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i pokrojone w paski śliwki. gotować, aż ziemniaki będą miękkie. wlać zakwas. zagotować, przyprawić solą i pieprzem. odstawić zupę na 30 min. i ponownie podgrzać.

Dania Postne Finezyjny Garnek

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *