zapiekanka ze szpinakiem i dzikim ryżem

zasadniczo ta zapiekanka miała oczyścić lodówkę z zalegającego selera, niewiele przypraw, nie spodziewałam się niczego szczególnego, a wyszła niesamowicie aromatyczna, pachnąca czosnkiem i grzybami.
z uwag technicznych – od krawędzi naczynia, w którym się piecze, niech pozostaną ze 2-3 cm wolnej przestrzeni. wszystko ostro wrze i próbuje kipieć.

zapiekanka ze szpinakiem i dzikim ryżem

zapiekanka szpinakowo-ryżowa

  • 1 cebula, 
  • 3 marchewki,
  • pół pęczka selera naciowego, 
  • kilka suszonych grzybów, 
  • 1 ząbek czosnku, 
  • 0,5 kg piersi kurczaka, 
  • 0,5 kg mrożonego szpinaku, 
  • 25 dkg brązowego ryżu, 
  • 0,5 l wody,
  • duże opakowanie kwaśnej śmietany (około 330 ml)
  • sól, pieprz,
  • olej do smażenia, 
  • 25 dkg sera capreggio lub niekwaśnego twarogu

cebulę drobno posiekać, marchewkę pokroić w kostkę, seler w plasterki. wrzucić na rozgrzany olej i smażyć, aż cebula będzie szklista. dodać pokruszone grzyby i zmiażdżony czosnek. przykryć i chwilę dusić. pierś kurczaka pokroić w drobną kostkę. dodać do reszty, dokładnie wymieszać i dodać nierozmrożony szpinak. razem dusić, aż się rozmrozi. doprawić solą i pieprzem. wsypać ryż, wlać wodę i śmietanę, dokładnie wymieszać. przełożyć do dużego naczynia żaroodpornego z pokrywką i piec w 180 st. C przez godzinę. po wyłączeniu piekarnika można zostawić pod przykryciem na 15-20 minut. podawać posypane pokruszonym serem.

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *