wczorajszy przepis na sałatkę z ogórków był pierwszym sposobem na przerośnięte ogórki. dziś mam drugi – pikle w pachnącej curry zalewie.
pikle z ogórków
- 2,5 kg ogórków*,
- 1 duża cebula
zalewa:
- 3 szkl. wody,
- 1 szkl. octu,
- 2 szkl. cukru,
- 3 łyżki soli,
- po 2 łyżeczki: gorczycy, pieprzu czarnego w kulkach, chilli, curry
umyte ogórki obrać, wypestkować, pokroić wzdłuż. cebulę pokroić w ósemki lub grube plastry i razem z ogórkami włożyć do słoików. zalewę zagotować i gorącą zalać ogórki w słoikach. słoiki włożyć do garnka z gorącą wodą sięgającą 1,5 cm poniżej pokrywki. od momentu zagotowania wody pasteryzować 6 minut. następnie wyjąć z wody i odstawić do ostudzenia do góry dnem.
* można też w tej zalewie zrobić cukinię