sałatka ogórkowa Jakuba Kuronia – przetwory z ogórków v. 4

jego przepisy w gazetkach biedronki jakoś mnie nie przekonują, ale na jego stronie znalazłam fajny przepis, który pomógł mi zagospodarować ogórki kupione w przypływie optymizmu 😉

ogórki, przetwory, sałatka ogórkowa, na zimę, kuroń

sałatka z przerośniętych ogórków – składniki

  • 2,5 kg przerośniętych ogórków,
  • 0,5 kg papryki czerwonej i żółtej,
  • 6 łyżeczek soli kamiennej,
  • po 0,5 szklanki cukru, octu i oleju
  • 5 dkg zielonego kopru (niezbyt gruby pęczek),
  • 1-2 ząbki czosnku

nieobrane ogórki pokroić w plastry. oczyszczoną paprykę pokroić w paski. dodać cukier, sól, ocet, olej, zmiażdżony czosnek i posiekany koperek, dokładnie wymieszać. odstawić na 2 godziny. potem ściśle układać w słoikach (0,5 l), zalać pozostałym sokiem i pasteryzować od 5 do 10 minut od momentu zagotowania się wody.

ogórki, przetwory, sałatka ogórkowa, na zimę, kuroń

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.