wczoraj pisałam o moich wykopaliskach archeologicznych, czyli poszukiwaniu pochodzenia najbardziej znanej pizzy – margherity. poszukiwania nie skończyłam na analizie materiałów źródłowych, i tak dzień pizzy świętowaliśmy jedząc margheritę, jak również dwie pozostałe, z którymi została po raz pierwszy podana.
najwięcej czasu spędziłam na poszukiwaniu informacji o pizzy ze smalcem. internetowe źródła informowały jedynie, że taka była podana rodzinie królewskiej. w końcu na jakimś włoskim forum trafiłam na pytanie, które i mnie trapiło – co z tym smalcem należy zasadniczo zrobić?odpowiedź była prosta – smarować, jak sosem pomidorowym. ha, wyciągnęłam więc smalec roślinny. Smakowita Pajda zaskoczyła mnie po raz kolejny, świetnie dała się rozsmarować na surowym gładkim cieście, a potem wsiąkając w ciasto nadała mu niesamowity aromat. dzięki czemu przepis ten bierze udział w zabawie kulinarnej „Smakowita Pajda to kulinarna frajda!”, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.
podstawowe ciasto na pizzę
- 40 dkg mąki,
- 3 dkg świeżych drożdży,
- 1 łyżka + 1 szkl. ciepłej wody,
- 1 łyżka cukru,
- 2 łyżki oliwy
pokruszone drożdże wymieszać z 1 łyżką wody i cukrem. dodać do mąki, wlać pozostałą wodę i oliwę. zagnieść i odstawić na 15 min. rozwałkować ciasto i ułożyć na nim ulubione dodatki. piec ok. 20 minut jeśli piecze się całość na 1 blasze. dzieląc je na mniejsze pizze, czas skrócić obserwując stopień przypieczenia.
pizza mastunicola
- 1/3 porcji ciasta,
- 1/3 opakowania smalczyku roślinnego Smakowita Pajda z cebulką i jabłkiem lub z ziołami ogrodowymi (posmarowałam pół placka jednym smakiem, a pół drugim),
- 10 dkg mozarelli,
- świeża bazylia
ciasto rozwałkować lub profesjonalnie rozciagnąć na placek o średnicy ok. 25 cm. obficie wysmarować smalcem. obłożyć dość gęsto listkami bazylii, na nich rozłożyć pokrojoną w plastry mozarellę. piec około 15 minut.
pizza marinara
- 1/3 porcji ciasta,
- 1 puszka krojonych pomidorów,
- 1 łyżka suszonego oregano,
- 5 ząbków czosnku,
- 2 łyżki oliwy,
- sól, pieprz
pomidory zagotować z oregano. utrzymać na sporym ogniu, żeby trochę odparował płynu. doprawić solą i pieprzem. ciasto rozwałkować na placek o średnicy ok. 25 cm. posmarować połową otrzymanego sosu pomidorowego. obłożyć pokrojonym w cienkie plasterki czosnkiem. skropić oliwą. piec około 15 minut.
pizza margherita
- 1/3 porcji ciasta,
- połowa porcji sosu pomidorowego z powyższego przepisu,
- 10 dkg mozarelli,
- świeża bazylia
ciasto rozwałkować na placek o średnicy ok. 25 cm. posmarować sosem pomidorowym. obłożyć gęsto listkami bazylii, a następnie pokrojoną w plastry mozarellę. piec około 15 minut.