w planach była powalająca szarlotka, ale w lodówce stało pół kubełka sera, więc trzeba było to jakoś połączyć. przy okazji dało się zagospodarować hiperaktywne dziecko, które samodzielnie zrobiło kruszonkę i wykleiło nim blaszkę.
placek serowo-jabłkowy
warstwa owsiana: 1,5 szkl. płatków owsianych, 3/4 szkl. mąki, 0,5 szkl. brązowego cukru, 1/4 szkl. białego cukru, 170 g masła,
warstwa serowa: 600 g twarogu sernikowego, 3 jajka, 0,5 szk. białego cukru, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
warstwa jabłkowa: 1 szkl. pokrojonych w grubą kostkę jabłek (ok. 1,5 jabłka), 0,5 szkl. rodzynek, 2 łyżeczki cynamonu, 2 łyżki białego cukru
wymieszać razem: płatki owsiane, mąkę, cukier brązowy i 1/4 szkl. cukru białego. dodać masło i palcami rozetrzeć z zawartością miski, aż powstanie masa podobna do kruszonki. odjąć 1 szklankę tej mieszanki, resztę równomiernie rozłożyć na blasze i docisnąć do dna (użyłam blaszki 25×35 cm, powinna być jednak mniejsza, bo warstwa ciasta wyszła bardzo cienka). piec 12-15 minut w temp. 180 st.C. uważając, by się nie zrumieniło. wyjąć z piekarnika i lekko przestudzić. zmiksować ser z jajkami, ekstraktem waniliowym i 1/2 szkl. cukru. masę przełożyć na podpieczony spód. jabłka wymieszać z rodzynkami, 2 łyżkami cukru i cynamonem. rozsypać na masie serowej. z wierzchu posypać odłożoną resztą mieszanki owsianej. piec kolejne 30-45 minut.
źródło: arabeska