no to klops

mistrzem klasycznego klopsa z jajkiem jest mój tata – dodaje do niego ogromną ilość liści selera (latem świeżych, zimą suszonych). kanapka z nim to po prostu bajka 🙂 i dziś się zdziwiłam niezmiernie, że nigdy jego klopsa jeszcze tu nie zamieszczałam.
dziś mam przepis na pieczeń, która jest doskonałą obiadową alternatywą dla kotletów mielonych.

mięso mielone, jabłka, peiczeń

klops z jabłkiem

  • 30-40 dkg mięsa mielonego,
  • 1 mała cebula,
  • 2 łyżki masła lub oleju,
  • 1 jabłko,
  • 0,5 szklanki bułki tartej,
  • 1 jajko
  • 4 łyżki keczupu,
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy,
  • sól, pieprz,
  • szczypta mielonego ziela angielskiego

cebulę bardzo drobno posiekać i zeszklić, przestudzić i dodać do mięsa. z jabłka wyciąć ogryzek i nie obierając posiekać. wymieszać z pozostałymi składnikami. doprawić do smaku solą i pieprzem. dobrze wyrobić, aż mięso będzie „klejące”. w blaszce do pieczenia uformować klops. podlać 0,5 szkl. wody i piec 45-60 minut w 180 st. C

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.