poduszeczki z ciasta francuskiego z serem pleśniowym i gruszką

ser pleśniowy, roquefort, gorgonzola, owoce, przekąski,

Ciasto francuskie jest bardzo wdzięcznym materiałem do przygotowania drobnych przekąsek. W dodatku robi się je bardzo szybko. Co bywa zaletą, gdy impreza towarzyska jest organizowana spontanicznie. Karnawał sprzyja takim spotkaniom, a ja polecam na nie poniższe poduszeczki z serem pleśniowym i gruszką.

ser pleśniowy, roquefort, gorgonzola, owoce, przekąski,

poduszeczki z serem pleśniowym i gruszką – składniki:

  • 400 g ciasta francuskiego,
  • 200 g sera z niebieską lub zieloną pleśnią (np. roquefort, stilton lub gorgonzola)
  • 1 nieduża gruszka,
  • 2 łyżki śmietany,
  • 1 jajko,
  • sok z cytryny,
  • ostra papryka

poduszeczki z serem pleśniowym i gruszką – przepis

Ciasto pokrój w prostokąty lub kwadraty. Ser utrzyj ze śmietaną. Dopraw ostrą papryką. Gruszę obierz, pokrój w kostkę i umieść z soku cytryny. Na prostokąty ciasta ułóż ser i gruszkę. Jego brzegi posmaruj roztrzepanym jajkiem i dokładnie sklej. Resztą jajka posmaruj poduszeczki, wstaw do rozgrzanego do 200 st.C piekarnika i piecz około 20 minut lub do zezłocenia. 

komentarze archiwalne:

jadłbym | napisał: kpdwiejak 2019/01/07 15:34:11

Zerknij tutaj rónież:

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *