żurek grzybowy z podgrzybkami

Najpiękniejsze miejsce na świecie, przepraszam, na śląsku! Tak mnie ten artykuł rozbawił, że w zasadzie jestem w stanie przyjąć pierwszeństwo globalne. W tej intencji podaję fantastyczny przepis na zupełnie inną grzybową – na żurek grzybowy. Oczywiście taki zestaw mogła wymyślić tylko nasza przyszywana babcia, której już kiedyś zupę pieczarkową podawałam.

DSCF12472

żurek grzybowy – składniki

  • bulion warzywny, 
  • podgrzybki, 
  • por, 
  • masło, 
  • ukiszony zakwas na żurek, 
  • majeranek, 
  • sól, pieprz, 
  • śmietana

Bulion ugotować z tradycyjnego zestawu włoszczyzny. Można wrzucić kawałek wędzonego boczku, aczkolwiek nie jest niezbędny. Pora udusić z podgrzybkami na maśle, po czym dodać do bulionu. Wlać żurek, zagotować, dodać śmietanę i przyprawić.

wersja ekskluzywna
Zamiast żurku dodajemy białe wytrawne wino i sok z cytryny

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *