biorąc pod uwagę nasze spożycie pomidorów w puszkach, to mam wrażenie, iż inwestycja w 20 kg limy była dobrym posunięciem. pierwszy raz pasteryzowałam przetwory w piekarniku. mam nadzieję, że się utrzymają.
pasteryzowane pomidory
pomidory, sól
pomidory obrać ze skórki. pokroić w ćwiartki lub ósemki. osolić do smaku i gotować przez 15 minut od momentu zawrzenia (u mnie się prawie rozpadły w tym czasie, więc należy to kontrolować). gorące przekładać do słoików zostawiając 2 cm wolnej przestrzeni od krawędzi słoika (w słoikach 0,5 i 0,75 l).
pasteryzowanie:
piekarnik rozgrzać do 200 st.C. na jego dnie ustawić dużą blaszkę wypełnioną wodą. do niej wstawić słoiki i pilnować chwili, gdy sos zacznie w słoikach wrzeć. od tego momentu gotować jeszcze 15 min. wyjąć z wody i odstawić do góry nogami do całkowitego ostygnięcia.