a dokładnie 18 października zastanawiałam się, kto ogłasza dni/tygodnie lub inne akcje kulinarne. na ich banery trafiałam, o dziwo, zawsze po czasie. po założeniu swego bloga jakoś naturalnie przyszło włączanie się do gotowania pod wspólnym hasłem.
„kuchnia wegetariańska” tak mnie wczoraj zakręciła, że jej baner wstawiłam do poprzedniego przepisu, gdzie występował boczek 😉 więc się teraz poprawiam przepisem z pewnością wege.
szpinak z pieczonymi ziemniakami
1 kg ziemniaków, 1 kg szpinaku, 20 dag serka wiejskiego, 0,5 szkl. śmietany, 2 łyżki mąki, 2 łyżki masła, ząbek czosnku, gotowa przyprawa do ziemniaków, 2 łyżki oleju, po łyżeczce mielonych przypraw: kolendry, kuminu, słodkiej papryki, kurkumy
ziemniaki, jeśli są młode, pozostawić w skórce i tylko wyszorować, stare obrać. przekroić je wzdłuż na ćwiartki. posypać przyprawą do ziemniaków, wymieszać z olejem i piec w 200 st. przez ok. godzinę.
na rozgrzane masło wsypać mielone przyprawy. po chwili dodać posiekany szpinak, przykryć i dusić. dodać serek, czosnek i śmietanę wymieszaną z mąką. zagotować i posolić. ułożyć na upieczonych ziemniakach.