sos beszamelowy

kiedyś w swoim programie makłowicz pokazywał, jak zrobić beszamel bez grudek. wg jego zasady należało łączyć zimne z gorącym. więc albo masło z mąką po przesmażeniu pozostawić do ostudzenia, a potem rozprowadzać gorącym mlekiem. albo do gorącej mąki dodawać ostudzone mleko. w obu przypadkach od razu podgrzewając. tutaj do gorącej mąki dodaję gorące mleko, ale podgrzewanie zaczynam dopiero po całkowitym wymieszaniu składników. grudek oczywiście nie ma!

sos beszamelowy, beszamel

beszamel

  • 500 ml gorącego mleka
  • 4 łyżki masła
  • 0,5 szkl. mąki pszennej
  • szczypta soli

w garnku z grubym dnem rozpuścić masło z mąką ciągle mieszając. smażyć około minuty. zdjąć garnek z ognia i zacząć dolewać mleko po chochelce mieszając trzepaczką lub mątewką. gdy jedna porcja mleka zostanie wchłonięta przez mąkę, dodawać następną. kiedy wymieszana zostanie całość mleka z mąką, sos zagotować i posolić.

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.