hormon szczęścia

zły nastrój może być spowodowany niskim poziomem serotoniny chciałam pobudzić jej wydzielanie czymś przyjemnym…na moim biurku wylądowało zupełnie przez przypadek pudełko galaretek w czekoladzie i czekoladek z likierem. te drugie jakoś mi nie podpasowały, więc skupiłam się na zeżarciu 1/3 pudełka galaretek. w efekcie mnie zemdliło, ale nie na tyle żeby tego nie zagryźć mięchem. oczywiście nie z czekoladą, nie…

żeberka na słodko

1.5 kg żeberek wieprzowych, 1/2 szklanki brązowego cukru (lub mniej, a jeśli używasz białego cukru najwyżej 1/4 szklanki bo mięso będzie za słodkie), 1/2 szklanki wody, 4-5 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę, ew. szczypta chili, 4 łyżki jasnego sosu sojowego, 1.5 łyżki musztardy lub sproszkowanej gorczycy
Zagotuj wodę w dużym garnku. Pokrój żeberka na mniejsze kawałki, włóż je do wrzątku, przykryj i gotuj 30 minut, aż będą miękkie. W czasie, gdy żeberka się gotują, wymieszaj wszystkie składniki sosu. Wyjmij żeberka z garnka, wytnij mięso spomiędzy kostek. Umyj garnek, wlej do niego przygotowany sos. Gdy się zagotuje, włóż mięso, gotuj na średnim ogniu około 10-15 minut.

jedyną wprowadzoną przeze mnie modyfikacją było pominięcie mycia garnka – no bez przesady nie będę się przemęczać!

źródło: Kulinarny Atlas Świata

janiolka, środa, 22 marca 2006

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *