gulasz z czarnej fasoli na rozgrzewkę

kilka dni temu Adrijah zaprosiła mnie do swojej akcji kulinarnej „nakarm cukrzyka jesienią”. nie poczułam przy tym temacie jakiegoś szczególnego podekscytowania, zwłaszcza że (przyznaję się) sprawdzanie indeksu glikemicznego nie leży w moich nawykach, o spektakularnej wpadce pisałam już podając przepis na sałatkę z buraków hotelu „europa”, w dodatku cierpię na chroniczną niechęć do jakichkolwiek diet. ale myśl o żywieniu cukrzyków została mi zaszczepiona gdzieś w podświadomości, bo gdy wyciągnęłam z szafki suszoną fasolę zaczęłam się zastanawiać jaki indeks glikemiczny może posiadać. 

dla porządku:

czarna fasola 35
papryka (czerwona, zielona, żółta) 15
papryczka chilli 15
pomidory 30
cebula 15
czosnek 30

gulasz z czarnej fasoli

gulasz z czarnej fasoli i kurczaka
2-3 ćwiartki kurczaka lub 2 piersi, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 25 dkg suchej czarnej fasoli, 80 dkg pomidorów, 2 duże czerwone papryki, 1 świeża papryczka chilli, 0,5 l bulionu z kurczaka, 2 łyżki kuminu, 0,5 szkl. posiekanej kolendry lub 2 łyżeczki suchej i pół pęczka natki pietruszki, sól, 2 łyżki oleju do smażenia
fasolę namoczyć dzień wcześniej. wymienić wodę i ugotować bez soli, odcedzić. jeśli użyte będą ćwiartki kurczaka to należy usunąć kości, jeśli zaś piersi to od razu można je pokroić w paski lub niedużą kostkę. usmażyć je na oleju. łyżką cedzakową wyjąć mięso z garnka. cebulę pokroić i wrzucić na pozostały tłuszcz. zeszklić i dodać posiekany drobno czosnek. po około minucie dodać pokrojoną w kostkę paprykę słodką i drobno posiekane chilli. dodać ugotowaną fasolę, pomidory pokrojone z kostkę, bulion, kumin i suszoną kolendrę (świeżą dodać dopiero na koniec). gotować ok. 30 minut na małym ogniu. doprawić solą, dodać świeżą kolendrę lub natkę pietruszki.

akcja kulinarna: Nakarm Cukrzyka Jesienią

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *