pulled pork kojarzy się z powolnym pieczeniem, ale również dusząc można osiągnąć ten sam stan. to że piwo jest doskonałą marynatą, pewnie nie raz sprawdziliście przy okazji przygotowywania mięsa na grilla. dziś wystąpi ono również w tej roli, choć nie tylko, bo i jako płyn, w którym mięso będzie się powolutku dusić.
koniecznie spróbuje obu sposobów przygotowania pulled pork. wersja pieczona przyda się również dla tych, którzy nie są wielbicielami aromatu piwa – sprawdzony przepis na szarpaną wieprzowinę z granatem.
pulled pork duszone
- 1,5 kg łopatki wieprzowej
zalewa:
- 0,5 l jasnego piwa,
- 1 łyżeczka ostrej papryki,
- 1 zmiażdżony ząbek czosnku,
- 1 łyżeczka mielonej kolendry,
- 1 łyżeczka ziaren gorczycy,
- sól
składniki zalewy wymieszaj w garnku lub rondlu, w którym później będzie się dusiło mięso i włóż do niej mięso – powinno być całkowicie przykryte płynem, jeśli tak nie jest dolej więcej piwa. odstaw w chłodne miejsce na przynajmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc. po tym czasie mięso zagotuj, zmniejsz ogień i duś 3-3,5 godziny, co pół godziny obracając na drugą stronę, aż mięso będzie się rozpadać w trakcie przewracania. odcedź wywar, a mięso porwij widelcami na włókna.