puree z brukwi i pietruszki – dodatek do dań słonych lub do słodkich deserów

Kto lubi bataty, temu i takie purée przypadnie zdecydowanie do gustu, mimo że zrobione jest z dużo mniej egzotycznych warzyw – pietruszki i brukwi. Najciekawsze w nim jest to, że to bardzo uniwersalny dodatek, bo pasuje i do dań słonych, np. duszonego mięsa z sosem, jak i do deserów, np. z lodami waniliowymi i kwaśnymi owocami!

zapiekane purée z brukwi i pietruszki

  • 500 g brukwi,
  • 500 g pietruszki,
  • 250 g masła + 2 łyżki schłodzone,
  • 4 łyżki syropu z buraków cukrowych,
  • 100 g bułki tartej,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku,
  • szczypta soli

Obraną brukiew i pietruszkę pokrój w dużą kostkę. Brukiew zalej wrzątkiem i gotuj 5 minut, a następnie dodaj pietruszkę i gotuj je razem, aż będą bardzo miękkie. Warzywa odcedź i utłucz lub zmiksuj z masłem. Wymieszać z syropem, trzy czwarte z bułki tartej, jajkami i przyprawami. Przełóż do naczynia żaroodopornego. Posyp pozostałą bułkę tartą i 2 łyżkami masła. Piecz w 180-200 st. C przez 40 minut lub do momentu, aż powierzchnia ładnie się przyrumieni.

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.