lubię risotto za jego delikatność i uniwersalność – doskonale łączy łagodne smaki. w zasadzie nie sposób go zepsuć.
kilka przepisów na risotto, które już się pojawiły na blogu:
– risotto z fasolą,
– risotto ze szparagami,
– risotto z zielonymi szparagami,
– risotto z burakami i fetą,
– risotto z chorizo,
– risotto z cukinią i fasolką szparagową,
– risotto ze szpinakiem,
– risotto z grzybami i suszonymi pomidorami,
– risotto z bakłażanem,
– risotto z gruszkami,
risotto z kurczakiem i grzybami
- 30 dkg mięsa z piersi kurczaka,
- 30 dkg mrożonych (lub nie) grzybów leśnych,
- 30 dkg ryżu,
- 1 litr bulionu drobiowego,
- 0,5 szkl. białego wytrawnego wina,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki masła,
- oliwa do smażenia
- sól, biały pieprz
- parmezan
mrożony grzyby zwykle są już obgotowane, więc po ich rozmrożeniu należy je pokroić w grube plasterki. natomiast świeże po oczyszczeniu świeżych należy najpierw grubo pokroić, a potem usmażyć. na drugiej patelni zeszklić drobno posiekaną cebulę z czosnkiem. pierś kurczaka pokroić w kostkę. dodać do cebuli i smażyć około 5 minut często mieszając. wsypać ryż, wymieszać go dokładnie i wlać wino. kiedy ryż je wchłonie zacząć wlewać po 1 chochli bulion, czekać aż zostanie wchłonięty i wlewać następną. po wlaniu 3/4 bulionu dodać grzyby. przyprawić solą i pieprzem i dalej dolewać bulion. sprawdzić, czy ryż ma odpowiednią miękkość, jeśli nadal jest zbyt twardy, to dodać jeszcze trochę wody. gdy jest gotowy położyć na wierzch masło i odstawić na 5 minut. podawać posypane parmezanem.