risotto na 11 sposobów

lubię risotto za jego delikatność i uniwersalność – doskonale łączy łagodne smaki. w zasadzie nie sposób go zepsuć.
kilka przepisów na risotto, które już się pojawiły na blogu:
risotto z fasolą,
risotto ze szparagami,
– risotto z zielonymi szparagami,
risotto z burakami i fetą,
risotto z chorizo,
risotto z cukinią i fasolką szparagową,
risotto ze szpinakiem

risotto z grzybami i suszonymi pomidorami
risotto z bakłażanem,
risotto z gruszkami,

pierś kurczaka, ryż

risotto z kurczakiem i grzybami

  • 30 dkg mięsa z piersi kurczaka,
  • 30 dkg mrożonych (lub nie) grzybów leśnych,
  • 30 dkg ryżu,
  • 1 litr bulionu drobiowego,
  • 0,5 szkl. białego wytrawnego wina,
  • 1 cebula, 
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki masła,
  • oliwa do smażenia
  • sól, biały pieprz
  • parmezan

mrożony grzyby zwykle są już obgotowane, więc po ich rozmrożeniu należy je pokroić w grube plasterki. natomiast świeże po oczyszczeniu świeżych należy najpierw grubo pokroić, a potem usmażyć. na drugiej patelni zeszklić drobno posiekaną cebulę z czosnkiem. pierś kurczaka pokroić w kostkę. dodać do cebuli i smażyć około 5 minut często mieszając. wsypać ryż, wymieszać go dokładnie i wlać wino. kiedy ryż je wchłonie zacząć wlewać po 1 chochli bulion, czekać aż zostanie wchłonięty i wlewać następną. po wlaniu 3/4 bulionu dodać grzyby. przyprawić solą i pieprzem i dalej dolewać bulion. sprawdzić, czy ryż ma odpowiednią miękkość, jeśli nadal jest zbyt twardy, to dodać jeszcze trochę wody. gdy jest gotowy położyć na wierzch masło i odstawić na 5 minut. podawać posypane parmezanem.

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *