jarmuż z ciecierzycą

nie podejrzewałabym nigdy jarmużu, że może tak dobrze smakowo łączyć się z czosnkiem. a śmietanowo-serowy sos fantastycznie nadawał się do maczania grubych frytek. naprawdę bardzo trudno było się oderwać 🙂

cieciorka, ciecierzyca, śmietana, czosnek

duszony jarmuż z cieciorką

  • 40 dkg jarmużu,
  • 1 średni por,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 25 dkg ugotowanej ciecierzycy,
  • 300 ml śmietany 18%,
  • 10 dkg sera cheddar,
  • sól, czarny pieprz
  • mielona gałka muszkatołowa,
  • 2 łyżki oleju

Umyty por przekrój wzdłuż i pokrój na 1 cm plasterki. Zeszklij go na oleju. Z jarmużu wytnij twarde nerwy liści i pokrój w 2 cm paski, dodaj do pora. Duś razem, aż będzie miękki. Czosnek zetrzyj na drobnych oczkach tarki i razem z cieciorką dodaj do jarmużu. Zagotuj, przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ser zetrzyj na dużych oczkach tarki i razem ze śmietaną dodaj do jarmużu. Podgrzewaj powoli, aż ser się rozpuści, nie dopuszczając do zagotowania.

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.