rolada z ciasta francuskiego z kurczakiem w tapenadzie z czarnych oliwek

coś dla fanów warkocza francuskiego i mumii – pyszne mięso, wyraziste smaki oliwek i boczku w chrupiącym cieście francuskim. milion kalorii, ale warto 🙂

piersi kurczaka, drób, ciasto francuskie, oliwki, tapenada

tapenada

  • 3/4 szklanki czarnych oliwek bez pestek,
  • 2 łyżeczki kaparów,
  • 2 filety anchois,
  • 2 łyżki posiekanej natki,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 1 ząbek czosnku,
  • pieprz 

wszystkie składniki zmiksować na jednorodną pastę. gdyby była za gęsta, można dolać łyżkę oliwy. doprawić pieprzem.

ciasto francuskie z kurczakiem w tapenadzie

  • 1 arkusz ciasta francuskiego,
  • 0,5 kg piersi kurczaka,
  • porcja tapenady,
  • 15 dkg wędzonego boczku pokrojonego w cienkie plastry,
  • 15 dkg żółtego sera w plastrach,
  • 1 jajko

na rozwiniętym cieście francuskim rozłożyć plastry sera, na niego ułożyć boczek. na środku wyłożyć tapenadę, na której położyć piersi kurczaka. jajko roztrzepać i posmarować ciasto wzdłuż jednego długiego boku. zawinąć ciasto w roladę. wierzch posmarować reszta jajka i zrobić w nim otwory, którymi będzie się wydobywać para. wstawić na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C, następnie zmniejszyć temperaturę do 180 st. C i dopiec 20-30 minut.

piersi kurczaka, drób, ciasto francuskie, oliwki, tapenada

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *