coś dla fanów warkocza francuskiego i mumii – pyszne mięso, wyraziste smaki oliwek i boczku w chrupiącym cieście francuskim. milion kalorii, ale warto 🙂
tapenada
- 3/4 szklanki czarnych oliwek bez pestek,
- 2 łyżeczki kaparów,
- 2 filety anchois,
- 2 łyżki posiekanej natki,
- 2 łyżki oliwy,
- 1 ząbek czosnku,
- pieprz
wszystkie składniki zmiksować na jednorodną pastę. gdyby była za gęsta, można dolać łyżkę oliwy. doprawić pieprzem.
ciasto francuskie z kurczakiem w tapenadzie
- 1 arkusz ciasta francuskiego,
- 0,5 kg piersi kurczaka,
- porcja tapenady,
- 15 dkg wędzonego boczku pokrojonego w cienkie plastry,
- 15 dkg żółtego sera w plastrach,
- 1 jajko
na rozwiniętym cieście francuskim rozłożyć plastry sera, na niego ułożyć boczek. na środku wyłożyć tapenadę, na której położyć piersi kurczaka. jajko roztrzepać i posmarować ciasto wzdłuż jednego długiego boku. zawinąć ciasto w roladę. wierzch posmarować reszta jajka i zrobić w nim otwory, którymi będzie się wydobywać para. wstawić na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C, następnie zmniejszyć temperaturę do 180 st. C i dopiec 20-30 minut.