Zupa, okrzyknięta przez latorośl najlepszą zupą świata, nawet lepszą od ogórkowej i pomidorowej! Wiem, że to przede wszystkim obecność włoskich pierożków tak zadziałała, ale gdyby cokolwiek z samą zupą było nie tak, to od razu by o tym poinformowała.
Ta zupa, wbrew nazwie nie jest takim klasycznym rosołem. Nie wymaga też powolnego, długotrwałego gotowania.
zupa z tortellini
- 3 l wywaru mięsnego,
- 1 duża marchew,
- 3 łodygi selera naciowego,
- 1 cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 250 g tortellini serowego,
- 2 łyżki masła,
- sól, pieprz,
- natka pietruszki,
- 100 g startego parmezanu
Wszystkie warzywa drobno posiekaj i uduś na maśle. Wlej bulion i gotuj 10 minut. Dopraw solą i pieprzem. Włóż tortellini, gotuj na wolnym ogniu do ich miękkości. Podawaj posypane drobno posiekaną natką i parmezanem.