fasolka po bretońsku na słodko?

ten tydzień minął pod znakiem zup, od lekkiego rosołu z tortellini zamiast makaronu, przez solankę grzybową, po dziesiejszą fasolę duszoną w piwie, będącą w zasadzie bardziej eintopfem niż zupą. Być może ktoś pamięta połączenia fasoli z piwem w wersji pieczonej, ale tym razem bardziej wizualnie przypomina naszą klasyczną fasolkę po bretońsku, za to smak już ani trochę.
Jeśli lubicie dania jednogarnkowe z dodatkiem fasoli, to spróbujcie koniecznie gulasz z czarną fasolą i kurczakiem!

fasolka po bretońsku, eintopf, na słodko,

fasola duszona w piwie – przepis

  • 3 szklanki ugotowanej małej fasoli (wybrałam czarną),
  • 100 g wędzonego boczku,
  • 1 duża cebula, 
  • 2 szklanki piwa
  • 1 szklanka soku jabłkowego,
  • 1/2 szklanki sosu barbecue,
  • 1/4 szklanki keczupu
  • 2 łyżki musztardy Dijon, 
  • 1 łyżka sosu Worcestershire,
  • kilka kropli tabasco

Boczek pokrój w drobną kostkę i wytop na patelni. Dodaj posiekaną cebulę i zeszklij. Wlej sos barbecue, ketchup i musztardę , gdy się zagotują wsyp fasolę. Podlej piwem i sokiem jabłkowym i gotuj około 30 minut. Dopraw sosem worcestershire i tabasco.

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.