pomimo tego, że wczorajszy dzień spędziłam w większości w kuchni, przygotowując dania z piwem, to nie udało mi się nic pokazać na blogu. dzisiejsze danie nie jest skomplikowane i świetnie łączy smaki składników z piwem.
ruloniki z szynki z kiszoną kapustą
- 8 plastrów gotowanej szynki,
- 8 plastrów żółtego sera,
- 0,5 kg kiszonej kapusty,
- 1 cebula,
- 2 łyżki musztardy,
- 0,5 szkl. jasnego piwa,
- 0,5 łyżeczki mielonego kminku,
- 0,5 łyżeczki słodkiej suszonej papryki
cebulę drobno posiekać i zeszklić na oleju. dodać kiszoną kapustę, przyprawić kminkiem i smażyć razem około 20-30 minut, aż zmięknie. każdy plaster szynki posmarować musztardą, na to ułożyć porcję kapusty. zwinąć i spiąć wykałaczką. naczynie żaroodporne wysmarować odrobiną tłuszczu. ułożyć ruloniki. przykryć je plastrami żółtego sera. podlać piwem i piec w 200 st. około 20 minut. zapieczone ruloniki posypać słodką papryką i podawać z klasycznym ziemniaczanym purée.