niepopularne źródło witaminy B i żelaza

niepopularne generalnie wśród dzieci. nasze oczywiście się z tego kręgu nie wyłamuje. stwierdziła, że woli zjeść już brokuła (!) niż wątróbkę. liczę, że w przyszłości znajdzie i polubi ten smak, więc nie naciskam. co polecam rodzicom wszystkich jednostek obwieszczających „tego nie lubię/nie zjem”.
dawno temu u Grumków znalazłam przepis z książki Belizeans Favourtie Foods Erleen Godfrey i było to bardzo ciekawe połączenie smaków. choć do celów reklamowo-dokumentacyjnych przydałaby się bardziej wymyślna kompozycja z boczku na powierzchni 😉

wątróbka drobiowa, boczek, bułka tarta

wątróbka zapiekana pod bułką tartą

  • 45 dag wątróbki, 
  • sok z limonki, 
  • 1 łyżeczka soli, 
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu, 
  • 1/4 łyżeczki tymianku, 
  • 1 kostka rosołowa rozpuszczona w pół szklanki wody lub pół szklanki wody wymieszanej z kilkoma łyżkami koncentratu pomidorowego, 
  • 1 łyżka sosu worcester, 
  • 1 szklanka przyprawionej tartej bułki (solą, pieprzem, papryką do smaku), 
  • 3 wąskie plastry boczku (można więcej)

wątróbkę oblać sokiem limonki. przyprawić solą, pieprzem, tymiankiem oraz sosem worcester. bułkę tartą wymieszać z wybranym płynem. wątróbkę ułożyć w naczyniu żaroodpornym. na jej powierzchnię wyłożyć przygotowaną bułkę tartą. przykryć plastrami boczku. piec 45 minut w temperaturze 180 st.C.

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.