tym razem przemieszczając się wśród przepisów, wybrałam ślad ryżu. odkąd znalazłam przepis na kedgeree, nie możemy się nadziwić temu połączeniu smaków. a łączą się perfekcyjnie. w dodatku danie należy do jednogarnkowców, więc jest bardzo wygodne w przygotowaniu.
kedgeree pochodzi z kolonialnej kuchni brytyjskiej. początkowo było daniem śniadaniowych, łączącym to co zostało z dnia poprzedniego z obiadu. dziś doskonale odnajduje się kolacyjnie i obiadowo.
kedgeree
- 1 łyżka oleju,
- 1 cebula,
- 1,5 łyżki curry,
- 20 dkg ryż długoziarnistego,
- 1 laska cynamonu,
- 2 jaja,
- 2 pomidory,
- 30 dkg makreli wędzonej,
- 3 łyżki posiekanej pietruszki,
- cząstki cytryny
Posiekaną cebulę smaż na oleju przez 5 minut, następnie dodaj curry, ryż i cynamon. Smaż razem przez 1 minutę, mieszają często. Wlej tyle wody, by się sięgała 2,5 cm nad powierzchnię ryżu. Doprowadź do wrzenia, przykryj i zmniejsz płomień. Gotuj przez 12-15 minut, aż ryż będzie miękki. Gotuj jajka przez 7 minut. Umieścić w misce z zimną wodą, gdy ostygną obierz je i pokrój na ćwiartki. Z ryżu usuń cynamon. Pomidory pokrój w kostkę. Rybę porwij na kawałki. Natkę pietruszki posiekaj. Wymieszaj wszystko z ryżem. Podawaj wyciskając cząstki cytryny wprost na porcje.