zapiekany pstrąg i łosoś na soczewicy

www, rybyw poniedziałek byłam na ciekawych warsztatach kulinarnych organizowanych przez WWF Polska, których tematem przewodnim były ryby i problem zrównoważonego rybołówstwa. o samych warsztatach napiszę wkrótce, dziś tylko krótki komentarz do zakupów wymienionych w przepisie ryb.
w sklepie nie kierowałam się czymś szczególnym, akurat pstrąg łososiowy był w promocji. myślę, że kryterium cenowym nie tylko ja się kieruję. przypadek trafił, że wzięłam rybę, której opakowanie oznakowane było niebieskim certyfikatem MSC. warto zwrócić na to uwagę. ale że nie zawsze w sklepach ryby są w opakowaniach, wtedy polecam mieć ze sobą małą ściągawkę, dzięki której na bieżąco można sprawdzić, których gatunków nie należy kupować, które są dozwolone, a które wręcz zalecane. ściągę do portfela znajdziecie pod przepisem.

pstrąg, strączkowe, musztarda, ryba

ryba zapiekana na soczewicy

  • 60 dkg filetu z pstrąga łososiowego/tęczowego lub łososia hodowlanego lub łososia pacyficznego,
  • sól i pieprz,
  • 2 łyżki musztardy Dijon,
  • 4 łyżeczki bułki tartej,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 1 szklanka zielonej soczewicy,
  • 2 plastry boczku, 
  • 1 łyżka suszonego tymianku,
  • 0,5 średniej cebuli,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 marchewka,
  • 1 łodyga selera naciowego

Rybę pokrój na porcje, oprósz solą i pieprzem i odstaw w chłodne miejsce. Opłukaną soczewicę zalej 4 szklankami wody i gotuj około 20 minut (ma pozostać twardawa), osącz. Boczek pokrój w kostkę i przesmaż w rondlu. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, zmiażdżony czosnek i tymianek i smaż, aż cebula będzie szklista. Dodaj masło, pokrojoną w kostkę marchew i seler, 1 szklankę wody i gotuj przez 5 minut. Przypraw pieprzem i solą. Do boczku z warzywami dodaj soczewicę i duś razem na małym ogniu, aż będzie miękka. Piekarnik rozgrzej do 220 st. C. Rybę ułóż na płaskiej stronie. Wypukłą posmaruj musztardą. Następnie posyp bułką tartą i dociśnij ją ręką. Na patelni rozgrzej olej i układaj rybę panierką do dołu. Po 2 minutach delikatnie, tak by nie oderwać panierki, obróć na drugą stronę i smaż przez 1 minutę. Jeśli rondla z soczewicą nie można wstawiać do piekarnika, to przełóż jego zawartość do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu soczewicy ułóż rybę i wstaw naczynie do piekarnika na 4-5 minut.

wwf, ryby, zakupy

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.