sałata w słodkim sosie

sos winegret jest wynalazkiem kuchni francuskiej. jego nazwa pochodzi od słowa vinaigre – ocet. jest chyba najszybszym sosem do sałaty, będącym przy okazji świetną bazą do tworzenia wariantów smakowych choćby z musztardą, czosnkiem, czy sokiem z cytryny. do wersji podstawowej wystarczy ocet z oliwą (w stosunku 1:3), odrobina soli, pieprzu i cukru. przyprawy rozciera się najpierw z octem, a dopiero potem wlewa oliwę i miesza do uzyskania jednorodnej emulsji.

surówka z gruszkami, serem pleśniowym i orzechami w słodkim sosie

sałata z gruszkami w słodkim sosie winegret

  • 1 sałata lodowa, 
  • 2-3 gruszki, 
  • 1 miękki ser pleśniowy, 
  • garść uprażonych orzechów włoskich

sos:

  • 2 łyżki słodkiego octu balsamicznego, 
  • 5 łyżek oliwy, 
  • 1 łyżka miodu, 
  • sól, pieprz

porwaną na kawałki sałatę wymieszać z obranymi i pokrojonymi w 0,5 cm plastry gruszkami oraz pokrojonym w ósemki serem. ocet wymieszać z miodem, solą, pieprzem i oliwą. polać sałatę przed podaniem i posypać orzechami

akcja kulinarna

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *