sos winegret jest wynalazkiem kuchni francuskiej. jego nazwa pochodzi od słowa vinaigre – ocet. jest chyba najszybszym sosem do sałaty, będącym przy okazji świetną bazą do tworzenia wariantów smakowych choćby z musztardą, czosnkiem, czy sokiem z cytryny. do wersji podstawowej wystarczy ocet z oliwą (w stosunku 1:3), odrobina soli, pieprzu i cukru. przyprawy rozciera się najpierw z octem, a dopiero potem wlewa oliwę i miesza do uzyskania jednorodnej emulsji.
sałata z gruszkami w słodkim sosie winegret
- 1 sałata lodowa,
- 2-3 gruszki,
- 1 miękki ser pleśniowy,
- garść uprażonych orzechów włoskich
sos:
- 2 łyżki słodkiego octu balsamicznego,
- 5 łyżek oliwy,
- 1 łyżka miodu,
- sól, pieprz
porwaną na kawałki sałatę wymieszać z obranymi i pokrojonymi w 0,5 cm plastry gruszkami oraz pokrojonym w ósemki serem. ocet wymieszać z miodem, solą, pieprzem i oliwą. polać sałatę przed podaniem i posypać orzechami