warzywa i owoce na grilla

lubię smak pieczonych warzyw, więc na naszym grillu też lądują. po raz pierwszy za to dorzuciłam do wytrawnej marynaty gruszki. polecam ten smak! idealnie pasuje do nich sos jogurtowy.

grill, cukinia, bakłażan, gruszki

warzywa i owoce pieczone na ruszcie

  • 2 nieduże cukinie,
  • 1 średni bakłażan,
  • 1 gruszka,

marynata:

  • 0,5 szkl. oleju,
  • 2 łyżki delikatnej musztardy,
  • 1 łyżka suszonych ziół prowansalskich,
  • 1 łyżka octu winnego,
  • cukier, sól, pieprz

warzywa i owoce pokroić w plastry o grubości ok. 1 cm. bakłażana posolić i odstawić na 30 minut, po czym opłukać i osuszyć. marynatę wymieszać i zalać nią cukinie, bakłażana i gruszkę. odstawić na 30 minut. kłaść na rozgrzany ruszt, w trakcie pieczenia kilkakrotnie odwracać.

grill, czosnek, gruszki, folia aluminiowa

bardzo dobry jest też upieczony na grillu w folii aluminiowej czosnek. na niego nie podaję przepisu, bo takowego nie ma. co jakiś czas trzeba sprawdzać, czy już jest miękki, a potem wyciska się go na kromkę chleba i rozsmarowuje, jak masełko. można też piec bez owijania w folię. smak jest inny, ale też bardzo dobry.

Vege grillowanie Grillowanie 2014 Wegetariańskie grillowanie

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *