zamiast kanapek – drożdżówki z kiełbaską w środku

prosta przegryzka przy wieczorku filmowym

frankfurterki w drożdżowym cieście, parówki w cieście

kiełbaski w drożdżowym cieście
0,5 kg mąki pszennej, 25 g świeżych drożdży (12 g suszonych), 200 ml ciepłego mleka, 100 ml letniej wody, 60 g oleju, 1 jajko + 1 żółtko, 1 białko z łyżką mleka do posmarowania, sezam do posypania, 10 cienkich kiełbasek (parówki, frankfuterki, biała parzona)
świeże drożdże rozpuścić w wodzie z łyżeczką cukru (suche wymieszać od razu z mąką). jajko + żółtko roztrzepać z mlekiem, dodać rozczyn i powoli wyrabiając dosypywać mąkę. dodać połowę oleju. wyrabiać aż ciasto będzie odchodzić od ścian miski. dodać pozostały olej. gdyby ciasto zrobiło się za rzadkie – dodać odrobinę mąki. odstawić przykryte do podwojenia objętości w ciepłym miejscu na ok. godzinę.
po podwojeniu objętość, podzielić na 10 równych części. każdą porcję rozwałkować w pasek o długość ok. 40 cm i nawinąć ukośnie na kiełbaskę (jak najściślej). ułożyć na wyłożonej papierem blasze zostawiając odstępy. przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut. wyrośnięte posmarować z wierzchu białkiem wymieszanym z mlekiem i posypać sezamem. piec w 180 st.C. przez ok. 20 minut, do lekkiego zrumienienia.

frankfurterki w drożdżowym cieście, parówki w cieście

akcja kulinarna

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.