To zadziwiające, że jak na osobę która uwielbia cukinię, nigdy nie spróbowałam jej na surowo. Zasadniczo pewnie przez to, że sprzedają osobniki większe niż 20 cm, a do wszelkich sałatek zalecają takie, którym ledwie kwiaty przywiędły. Takie to widziałam tylko na zdjęciach. No ale znalazłam coś w miarę małego i skonstruowałam swoją pierwszą sałatkę. Inspirację znalazłam w gazetce dla młodych matek choć nie zawiera kaszy manny 😉
sałatka z cukinii – składniki
- po 2 małe cukinie zielone i żółte,
- 10 dag parmezanu w kawałku,
sos:
- łyżka posiekanej natki,
- 2 utarte ząbki czosnku,
- sól,
- sok z cytryny,
- pieprz,
- oliwa
sałatka z cukinii – przepis
nieobrane cukinie pokroić wzdłuż na cienkie plastry (ułatwia to np. obieraczka do warzyw). to samo zrobić z parmezanem. wymieszać składniki sosu, polać cukinię, wymieszać i posypać parmezanem.