wątróbki drobiowe z brokułami

Starym zwyczajem znowu zanotowałam go w środku tygodnia. Co więcej myślę, że to ostatnia chwila zanim odłożyłabym go na półkę do innych przepisów, a potem prawdopodobnie odkryła po kilku miesiącach lub latach.

wątróbki drobiowe z brokułami – składniki:

  • 40 dag wątróbek drobiowych,
  • 50 dag brokułów,
  • 4 łyżki mąki,
  • 4 łyżki masła,
  • 2 cebule,
  • 1 szklanka czerwonego wina,
  • 1/2 łyżki posiekanego świeżego oregano,
  • sól, pieprz

wątróbki drobiowe z brokułami – przepis

Różyczki brokuła obgotować i odcedzić. Wątróbki obtoczyć w mące i obsmażyć na połowie masła (powinny zostać krwiste w środku), odłożyć w ciepłe miejsce lub po prostu przykryć salaterką lub pokrywką. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na reszcie masła. Dolać wino i gotować aż sos zgęstnieje, przyprawić. Jeśli smak będzie zbyt wytrawny można dodać odrobinę cukru. Do sosu dodać brokuły i wątróbki, chwilę poddusić i podawać posypane posiekanym oregano.

janiolka, środa, 23 kwietnia 2008

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.