oprócz lecso, które pochłaniamy na gorąco w największe upały, dominują u nas w tej chwili dania nie wymagające jedzenia na gorąco. kupiony na grilla boczek trafił do zamrażarki, w oczekiwaniu na lepszy moment – może weekend? a piersi kurczaka, które miały stać się szaszłykami znalazły się w tej sałatce.
sałatka z kuskusu z kurczakiem
- 1 podwójna pierś kurczaka,
- 1 opakowanie kaszki kuskus (300 g),
- 2 małe awokada,
- 0,5 szkl. czarnych oliwek,
- 4 nieduże pomidory
- 1 cebula,
- 1/4 szkl. oliwy + kilka łyżek do smażenia do smażenia,
- sok z cytryny,
- 2 łyżki natki pietruszki,
- sól, pieprz
cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie. dodać pokrojonego w 1 cm kostkę kurczaka. usmażonego zdjąć z ognia. kuskus zalać wrzątkiem tak by woda sięgała 0,5 cm powyżej kaszki. przykryć i odstawić na 5 minut do napęcznienia. z awokado wyjąć miąższ i pokroić na duże kawałki, skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało. oliwki przekroić na pół, pomidory na ćwiartki. kuskus wymieszać widelcem, tak by porozdzielać ziarenka i przełożyć do salaterki lub na półmisek. przyprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny. dodać oliwki, awokado, pomidory i usmażonego kurczaka. polać oliwą i delikatnie wymieszać. posypać porwaną lub grubo siekaną natką.