Coś mnie naszło na samodzielne wykonanie ramenu, czyli japońskiego rosołu. Gotuje się go tak długo, że w międzyczasie spróbowałam z innym daniem. Ta sałatka jest niesamowicie prosta i szybka w wykonaniu, o jedzeniu nie wspominając 😉
sałatka z makaronu, kurczaka i wodorostów wakame – składniki
- 2 udka kurczaka bez kości i skóry,
- 150 g makaronu ryżowego vermicelli,
- 15 g suszonych wodorostów wakame,
- 2 łyżki czarnego sezamu
sos:
- 2 łyżki octu ryżowego,
- 1 łyżeczka cukru,
- 2 łyżeczki oleju sezamowego,
- 2 łyżeczki sosu sojowego
marynata do kurczaka:
- 2 łyżki oleju sezamowego,
- sok z limonki
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 1 łyżeczka sosu sojowego,
- 2 łyżki octu ryżowego
sałatka z makaronu, kurczaka i wodorostów wakame – przepis
Mięso kurczaka pokrój w drobną kostkę i wymieszaj ze składnikami marynaty i odstaw na 30 minut. Podsmaż, aż zacznie się lekko rumienić. Odstaw do ostudzenia. Wodorosty zalej gorącą wodą i odstaw do namoczenia na 15 minut. Jeśli kawałki są duże, to po osączeniu pokrój je na mniejsze. Makaron przygotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Po odcedzeniu zahartuj zimną wodą. Sezam upraż na suchej patelni. Wymieszaj składniki sosu i polej nim makaron, kurczaka i wodorosty. Posyp sezamem.
komentarze archiwalne
świetny przepis :)napisał: Gość: Ewa, *.dynamic.chello.pl 2019/02/20 14:36:25
chętnie wypróbuję taką sałatkęnapisał: Gość: Wiola, *.dynamic.chello.pl 2019/02/23 11:49:22
Jeden komentarz
jestem ciekawa jej smaku 🙂