Wprost proporcjonalnie do ilości zjedzonych potraw. Dziwię się temu niezmiernie, bo pamiętam, że na boże narodzenie jakoś mnie nic specjalnie nie kusiło.
Jak co roku nastąpiło kilka małych eksperymentów.
sałatka z pomarańczami – składniki:
- 4 pomarańcze,
- puszka dużej białej fasoli (25 dag),
- 2 czerwone cebule,
- pęczek rukoli,
- 10 dag salami
sos:
- 8 łyżek oliwy,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 2 łyżki soku z pomarańczy,
- sól, pieprz i cukier
sałatka z pomarańczami – przepis
Pomarańcze obrać ze skórki aż do miąższu, ale nie dzielić na cząstki, tylko pokroić w plasterki. Fasolę osączyć. Cebulę i salami pokroić w plasterki. Rukolę umyć i osączyć. Wszystkie składniki wymieszać i polać sosem. Sałatkę zalać sosem i schłodzić w lodówce.
Można część rukoli zostawić na później i ułożyć ją na talerzu, a dopiero na to sałatkę.
janiolka, niedziela, 23 marca 2008