niedawno spytano mnie, czy chcę spróbować sierpika. nie odmówiłam, mimo iż nie wiedziałam co to. i stałam się posiadaczką wędzonej ryby o wyjątkowo wrednej paszczy. z racji, że była to jedna sztuka, a chętnych do spróbowania aż troje, to najlepszym pomysłem była sałatka. jako bazę wykorzystałam insalata di riso semplicissima, czyli włoską zwykłą sałatkę z ryżem, zmieniając kilka jej składników na takie, jakie akurat były w lodówce.
sam sierpik bardzo smaczny. mięso o konsystencji podobnej do mięsa węgorza, ciut twardsze i mniej tłuste może. skóra również, jak u węgorza, jeśli nawet nie jak nosorożca. ości ma mało i łatwo je usunąć.
sałatka ryżowa z rybą wędzoną
1 ryba wędzona (tutaj sierpik), 1 szkl. ugotowanego ryżu, 4 łyżki oleju, 1 czerwona papryka, 1 średni ogórek, 2 ząbki czosnku, 20 czarnych oliwek bez pestek, pęczek szczypiorku, sól, pieprz, sok cytryny
z ryby usunąć ości i pokroić ją na kawałki. ryż wymieszać z olejem. dodać pokrojone: w kostkę paprykę, w cienkie ćwierćplasterki ogórka, w plasterki oliwki oraz posiekany szczypior i zmiażdżony czosnek. polać sokiem cytryny i doprawić solą i pieprzem.