idealna wędlina bez konserwantów, barwników, szprycowania solanką i innymi cudami, które producenci z chęcią ładują w mięso. schab parzony jest miękki i wilgotny, przesiąknięty aromatem ziół.
jeśli komuś obecność zielska na powierzchni mięsa przeszkadza, może je oczywiście usunąć przed krojeniem. niezbędne są w czasie marynowania i parzenia.
schab parzony w ziołach
- 1 kg schabu bez kości,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki rozmarynu,
- 2 łyżki tymianku,
- 1 łyżka soli,
- 0,5 łyżki pieprzu
czosnek posiekać i utrzeć z solą, pieprzem i ziołami. mieszanką natrzeć schab i pozostawić min. na 1 dobę w lodówce, optymalnie na 2. razem z ziołami przełożyć mięso na lnianą ściereczkę i ściśle nią owinąć. końce związać sznurkiem. przygotować wysoki garnek o średnicy większej od długości schabu. końce ścierki przywiązać do uszu garnka. wlać zimną wodę uważając by nie zamoczyć ściereczki. gotować 30 minut pod przykryciem od zawrzenia wody. w razie potrzeby wodę uzupełnić. schab wyjąć z garnka i ostudzić w ściereczce.