marynata do szaszłyków

pogoda w tym tygodniu nas rozpieszcza, więc pora pomyśleć o ulubionym zajęciu Polaków – grillowaniu. w przeciwieństwie do roku 2012, kiedy to ani razu nie udało mi się potrawy w taki sposób przygotowanej zjeść, a marynatę grillową wykorzystywałam do pieczenia mięsa w piekarniku, w tym roku już jedno grillowanie mamy za sobą. a zapas przygotowanej mieszanki zapewnia, że bez problemu zrobimy to jeszcze nie raz.

poniższą marynatę proponuję przygotować z czterokrotnie zwiększonej ilości składników i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

marynata do mięsa z grilla

  • 1 łyżka soli,
  • 1/2 łyżeczki cukru,
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, 
  • 1/4 łyżeczki kolendry, 
  • 1/2 łyżeczki majeranku, 
  • 1/2 łyżeczki gorczycy,
  • 4 kulki jałowca,
  • 0,5 łyżeczki rozmarynu, 
  • 2 goździki, 
  • 1/4 łyżeczki chilli, 
  • 2 pokruszone liście laurowe,
  • olej,
  • sok z cytryny,
  • czosnek

przyprawy zmielić w młynku lub utrzeć w moździerzu i przechowywać szczelnie zamknięte. na 1 kg mięsa należy wziąć 2-3 łyżki suchej mieszanki, wymieszać z 1/3 szklanki oleju, sokiem z połowy cytryny i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. 

boczek, szaszłyki, papryka, cebula

szaszłyki z boczku

  • 1 kg surowego boczku o max. grubości 3 cm,
  • 1 czerwona papryka,
  • 10 dkg śliwek kalifornijskich,
  • 1 łyżka powideł śliwkowych,
  • 2 cebule

boczek pokroić w 2-3 cm kostkę, wymieszać z powyższą marynatą i odstawić na 2-3 godziny. patyczki do szaszłyków namoczyć w wodzie lub piwie. cebulę pokroić z półplasterki, paprykę na kawałki wielkości kostek mięsa. nabijać na szpadki na przemian mięso, paprykę, cebulę i śliwki. układać na rozgrzany ruszt i rumienić z każdej strony.

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.