śledź na kanapce

jest to jedno z tradycyjnych śląskich postnych dań. bardziej może związane z wielkanocą niż z wigilią, ale nie musimy czekać do wiosny, żeby spróbować tej sałatko-pasty, bo była też przygotowana na „beztydzień”, czyli w dni powszednie.
dlaczego  ją nazwałam sałatko-pastą? otóż jej konsystencja powinna umożliwiać smarowanie nożem. osiągnąć to można bardzo drobnym pokrojeniem składników lub przepuszczeniem przez maszynkę. 

po raz pierwszy tej spróbowałam w szynku old fashioned w katowicach. na kromce razowca posmarowanego masłem smakuje wybornie!

śledź, ogórki kiszone, jajka na twardo, musztarda

hekele/hekerle

  • 3 płaty solonych śledzi,
  • 3 ogórki kiszone,
  • 3 jajka ugotowane na twardo,
  • 1 cebula,
  • musztarda,
  • pieprz

śledzie wymoczyć w mleku, opłukać i drobno posiekać. ogórki, jajka i cebulę pokroić w drobną kostkę. wymieszać ze śledziem. doprawić musztardą i pieprzem

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.