nie jest to pierwsze danie na tym blogu, gdzie fasolka jest traktowana na słodko. Wcześniej było tu ciasto warzywne, w którym oprócz fasolki była też cukinia. Ciekawostką obu dań jest to, że dobrze łączą się z mięsem. Ciasto może być ciekawym dodatkiem do gulaszu lub po prostu duszonego mięsa. A dzisiejszy przepis ma w swoich składnikach wędzony boczek!
fasolka szparagowa duszona na słodko z boczkiem
- 500 g fasolki szparagowej,
- 100 g wędzonego boczku,
- 100 g cebuli,
- 2 łyżeczki cukru,
- 2 łyżeczki mielonego pieprzu,
- 2 szklanki wody
Cebulę i boczek pokrój w kostkę, smaż razem powoli, aż się zrumienią. Fasolkę umyj i obetnij końcówki. Dodaj do cebuli, wlej wodę, wsyp cukier i pieprz. Gotuj na wolnym ogniu około 40 minut. Nie mieszaj w garnku, tylko nim potrząsaj, żeby nie połamać fasolki.